Ze světa kávy

Jak se pije káva ve světě a proč – kulturní rituály, zvyklosti a významy.

Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě, ale způsob, jakým se pije, se liší téměř v každé zemi. Kávové zvyky nevypovídají jen o chuti – jsou odrazem kultury, historie a hodnot společnosti. V tomto článku se podíváme na to, proč se káva pije právě tak, jak se pije, v různých koutech světa. A možná […]

Káva není kyselá – proč je to špatné označení a co je ve skutečnosti acidita?

„Tohle je nějaká kyselá káva.“ Tuhle větu slyšíme v kavárnách často – ale málokdy je správná. V profesionální kávové terminologii totiž kyselost a acidita nejsou totéž. A zatímco běžný zákazník používá „kyselost“ jako výtku, odborníci považují aciditu za klíčovou součást chuti kvalitní kávy. Pojďme si jednou provždy ujasnit, proč káva není kyselá v negativním smyslu – a proč je důležité naučit […]

Hořká nebo „kyselá“ káva? A proč se vlastně hádáme?

Káva. Pro někoho ranní rituál, pro jiného malý zázrak v šálku, bez kterého se prostě nezačne den. Ale stačí přijít do hip kavárny a říct „něco silnýho“ – a najednou se rozjede debata. „Ty piješ hořkou kávu? Fuu, to musíš zkusit tuhle lehce kyselou Etiopii!“ Tak co je teda správně? Má být káva hořká, nebo […]

Jak pražíme?

City Roast je střední stupeň pražení kávy, při kterém si zrna zachovávají svou přirozenou chuť. Kávová zrna mají středně hnědou barvu a nejsou pokrytá olejem, což naznačuje, že pražení nebylo příliš intenzivní. Tento proces končí přibližně pár vteřin po prvním praskání (first crack), což je fáze, kdy se uvolňuje vlhkost a probíhají chemické změny ovlivňující […]